Zelf een fotoserie maken,

Zoals de BredaPhoto fotografen?

Masterclass BredaPhoto

Wil je jouw eigen creativiteit en fotografie een nieuwe dimensie geven?

Leer hoe de professionele fotografen van BredaPhoto te werk gaan, en pas dit toe op je eigen werk!

Grootste verhalende fotografie academie

Officiële BredaPhoto partner

12 jaar ervaring

Forum BEELDtaal is de grootste online ‘visual story telling’ opleider binnen de Benelux. Wij helpen al 12 jaar lang fotografen om zich te verdiepen in verhalende fotografie, hun creativiteit een boost te geven en sterke series te maken. In samenwerking met BredaPhoto organiseren wij online masterclasses voor fotografen die zich willen verdiepen in de fotografie.

Jorgen Polman en Koen Verjans

Herken je dit? Je gaat naar BredaPhoto en hebt uiteraard een heerlijke dag. Op de terugweg knaagt er iets aan je. Wat heb ik nou precies gezien? Hoe doen die fotografen dat? Waarom hangen er foto’s tussen die mij wel aanspreken maar ik zelf zou hebben weggegooid?

Verhalende fotografie, documentaire fotografie, kunstfotografie zijn allemaal termen die vaak gehanteerd worden. Maar wat betekenen ze nou precies? Wanneer is een foto of serie verhalend? Hoe werkt een documentaire fotograaf? Hier wordt meestal een beetje ‘vaag’ over gedaan.

Het mooie van deze workshop is dat we hier wél heldere antwoorden gaan geven! We laten in snel tempo je beeld bewustzijn behoorlijk groeien.

Wat gaan we doen?

Vooraf krijg je de hand-out op papier toegestuurd. Zodat je lekker kunt ‘doodlen’ en aantekeningen kunt maken tijdens ons online samen zijn.

Tijdens de masterclass (van 10:00 tot 14:30) gaan we in op verhalende fotografie en het thema van BredaPhoto. We inspireren jou met fotografen en zetten jou er toe aan om je eigen beeld-onderzoek te doen. Dit is de sleutel tot verdieping in de fotografie. Uiteraard zorgen we daarbij voor voldoende pauzes zodat je lekker fris blijft. Daarnaast werken we veel met praktijkopdrachten in kleine groepjes.

De echte vragen komen vaak pas als je er zelf mee aan de slag gaat, toch? Daarom organiseren we op 24 oktober een webinar speciaal voor de masterclass deelnemers. Heb je foto’s gemaakt aan de hand van de masterclass? Stuur dan je werk in en krijg heldere feedback. Stel al jouw vragen en breng extra verdieping aan in je eigen fotografie. 

We geven deze masterclass drie keer, op 19 september, 10 oktober en 17 oktober, telkens van 10:00 tot 14:30 uur. Kies je datum tijdens het inschrijven hieronder. praktische informatie volgt na inschrijving.

Na deze masterclass

  • Wil je nog een keer naar BredaPhoto, maar dan met je nieuwe manier van kijken.
  • Weet je hoe verhalende fotografie werkt.
  • Heb je gezien hoe drie fotografen dit in hun werk hebben toegepast. En zie je waarom ze het zó hebben aangepakt.
  • Kun je je zelfstandig verder verdiepen in deze tak van fotografie.
  • Ben je geïnspireerd om dit in je eigen werk te gaan toepassen.

Veel gestelde vragen

Tijdens deze masterclass gaan we niet in op techniek of camera-handling. Wel gaan we in op verhalende fotografie en zelf series maken. Als je de ambitie hebt om een serie te maken die creatief is en je toeschouwers (en jezelf) raakt, dan is deze masterclass geschikt voor jouw. We gaan in op de werking van het beeld; hoe kun je pakkende beelden maken waarin je jouw belevingswereld en ervaring kunt uitbeelden. We laten je zien hoe je werkt vanuit een thema. Daarnaast leer je hoe je het werk van andere fotografen kunt inzetten als inspiratiebron om zelf verder te komen met je eigen werk. Hiervoor hoef je geen specifieke vooropleiding te hebben. Wel de ambitie om dit te willen leren.

Als je op dit moment aan een fotoproject werkt dan kun je deze masterclass gebruiken om je serie een boost te geven. In de praktijk merken we dat dit goed werkt. Door persoonlijke feedback en heldere uitleg kun je met jouw serie een goede sprong vooruit maken.
Heb je geen project? Dan kun je werken aan een opdracht die wij geven. Deze opdracht is gekoppeld aan het thema van BredaPhoto. Tijdens de tweede sessie (17 oktober) krijg je feedback op jouw werk voor een optimaal leer-effect.

Van tien tot elf maak je uitgebreid kennis met het basis model intentie-vorm-resultaat.
Na een korte pauze gaan we tot half een laten zien hoe drie fotografen dit model hebben toegepast in hun series. Hier laten we je ook zien hoe zij een inspiratiebron kunnen zijn voor jou. Na dit onderdeel heb je zelf een inspiratiebron en weet je hoe je zijn/haar werk kunt ontleden en hoe je dit in je eigen werk kunt toepassen.
Na de lunchpauze gaan we om kwart over een verder met het centrale thema van dit jaar ‘Best of times, Worst of times’. Hier ervaar je hoe je kunt werken vanuit een thema. De mooie omdenker in dit deel is ‘hoe werk ik een abstract thema uit in een serie’. 
Aan het einde sluiten we af met een samenvatting en beantwoorden we vragen die eventueel nog open staan.
Door de dag heen werken we met oefeningen in kleine groepjes zodat je ook zelf aan de slag gaat en houden we je energiek en betrokken. 

We gaan je vooraf een hand-out sturen per post. Deze hand-out bevat alle samenvattingen, voorbeeldfoto’s maar ook de opdrachten waarmee we aan de slag gaan tijdens de masterclass. Er zullen ook enkele envelopjes bij zitten die je gaat openen tijdens de masterclass zelf. Door dit vooraf toe te sturen kun je tijdens de masterclass je aantekeningen erop bijhouden en wordt het iets ‘eigens’.

Als er voldoende animo is voor een andere dag dan gaan we, in overleg met BredaPhoto, kijken of we dit kunnen realiseren. Dat zou dan een vrijdag of zondag worden. Mocht je hier interesse in hebben, stuur dan een mailtje naar forumbeeldtaal@gmail.com

Heb je interesse?

Schrijf je in voordat het vol is! Ben je achteraf niet tevreden? Dan krijg je gewoon je geld terug.

Tevens ontvang je 10% korting op je BredaPhoto ticket.

17 oktober – Prijs: €57 – nog 9 plekken vrij